A- A A+

Film promocyjny 2017

 

F

i

l

m

 

p

r

o

m

o

c

y

j

n

y



BEZPŁATNY DOSTĘP DO DZIENNIKA ELEKTRONICZNEGO DLA RODZICÓW I UCZNIÓW!!!!
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Kombatantów Ziemi Lubańskiej w Lubaniu
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Kombatantów Ziemi Lubańskiej w Lubaniu
Liceum ogólnokształcące o profilu proobronnym
Technikum organizacji reklamy
Technikum hotelarskie
Technikum hotelarskie
Technikum gastronomiczne
Technikum gastronomiczne
Liceum ogólnokształcące ratownictwo medyczne i promocja zdrowia
Technikum informatyczne
Zasadnicza Szkoła Zawodowa
Technikum logistyczne
Drukuj

4-letnie technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych

Opublikowano w Kierunki kształcenia

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. KZL ma przyjemność zaprezentować kierunek – technik żywienia i usług gastronomicznych. W czteroletnim cyklu kształcenia uczniowie uczestniczą w zajęciach ogólnokształcących i zawodowych podzielonych według nowej podstawy programowej na:


1. Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym :

  • Technologia gastronomiczna
  • Podstawy żywienia i higieny
  • Obsługa konsumenta
  • Wyposażenie zakładów gastronomicznych
  • Język obcy zawodowy
  • Przedsiębiorstwo gastronomiczne

2. Przedmioty w kształceniu zawodowym praktycznym :

  • Zajęcia praktyczne
  • Pracownia technologii gastronomicznej
  • Pracownia podstaw żywienia i higieny
  • Pracownia obsługi konsumenta
  • Wykorzystanie sprzętów zakładu gastronomicznego

 

Wiedza zdobyta na zajęciach teoretycznych i doświadczenie na zajęciach praktycznych pozwala na uzyskanie kwalifikacji w zawodzie oraz dyplomu technika organizacji usług gastronomicznych. Dla technika żywienia i usług gastronomicznych wyodrębniono dwie kwalifikacje właściwe dla zawodu :

  • T.6 Sporządzanie potraw i napojów
  • T.15 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

 

W cyklu kształcenia uczniowie na kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych nabywają umiejętności, które potrzebne są w pracy kucharza, ponadto wykonują zadania zawodowe związane z planowaniem i ocenianiem żywienia, organizowaniem i wykonywaniem usług.

Absolwent naszej szkoły kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych jest otwarty na nowości i kreatywny w działaniu oraz przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

1) oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania;

2) sporządzania i ekspedycji potraw i napojów;

3) planowania i oceny żywienia;

4) organizowania produkcji gastronomicznej;

5) planowania i realizacji usług gastronomicznych.